zondag 29 januari 2017

quest 1 mensontwikkeling Marlene

Quest 1 is gestart, zoeken naar trends die invloed gaan hebben op het primair onderwijs in de toekomst. Over grenzen heen kijken en iets proberen te zien wat er nu nog niet is. Hoe geweldig is dat! Niet feitelijk of wetenschappelijk onderbouwen maar out-of-the-box denken, mogelijkheden zien en vooral veel wensen.
Wel is het handig om de tijdmachine op de juiste datum in te stellen, in gedachten teleporteerde ik mijn clubje kids al naar the Great Wall of China, riep ik complete holografische projecties op in de klas en schafte ik het volledig schoolgebouw af, ontwikkelingen die mogelijk nog wel gaan komen maar waar ik waarschijnlijk in mijn werkende leven niet mee in contact zal komen.

Dus maak ik de tijdsmarge iets kleiner, laat ik zeggen 20 jaar. Welke rol neemt "de school" dan in, wat wordt dan waardevol geacht binnen de maatschappij, wat ziet men als krachten en als valkuilen, waarover hebben we dan de beschikking in het onderwijs?

Welke trends gaat invloed hebben op het onderwijs ?
Voorspeld wordt dan de toekomstige generaties steeds langer zullen gaan leven (demografische trend) en dat het welzijn en de kwaliteit van het leven belangrijker zal worden geacht dan de noodzaak aan fysieke en economische vrijheid (sociale trend) (Bron OECD 2008).
Zelfexpressie en zelfontplooiing worden in toenemende mate belangrijk geacht. OESO (2010)benadrukt dat dat onderwijs zich moet gaan richten op het versterken van non-cognitieve vaardigheden, waarden, normen en houdingen ten aanzien van gezond gedrag en maatschappelijke en sociale participatie.  De ontwikkelingen in de wereldeconomie maakt dat naast kennis ook menselijk en sociaal kapitaal meer invloed gaat krijgen.
De maatschappij waarin de kinderen later zullen werken zal een complexe, pluriforme en dynamische samenleving zijn, er zullen hoge eisen worden gesteld aan de volwassenen van de toekomst, niet alleen beroepsmatig maar juist ook sociaalmaatschappelijk.  Normen en waarden worden steeds minder bepaald door zaken als nationale cultuur of geloofsovertuigingen. Zingeving wordt steeds meer uit persoonlijke overtuiging bepaald.


Daarnaast zijn er technologische ontwikkelingen die zeker hun weg naar het onderwijs zullen gaan vinden en het onderwijs zullen gaan verrijken. Denk aan de Maker movement, virtual en argumented reality, the quantified self, learning analytics, big data en persoonlijke digitale leeromgevingen. Deze technologische ontwikkelingen kunnen ervoor gaan zorgen dat er maatwerkonderwijs wordt gegeven toegespitst op de persoonlijke behoeften van de specifieke leerling / student in iedere fase van zijn ontwikkeling en specifieke levensfase. (Kennisnet 2016).


Technologische ontwikkeling zorgen tevens voor een verschuiving op economisch gebied. Door het opkomen van robots en computer aangestuurde productieprocessen zullen daar beroepen verdwijnen en komen er beroepen bij die zich richten op het bieden van diensten en het ontwikkelen van kennis. Onderwijs zal zich niet meer gaan richten op het overbrengen van een standaard kennispakket maar op het genereren van kennis.  

Drijvende krachten binnen de trends

Wanneer technologische ontwikkelingen het binnen het onderwijs het mogelijk maken om de leerling zich te laten ontwikkelen naar eigen aard, vermogen en tempo omdat de leeromgevingen steeds optimaal passend worden gemaakt door de inzet van learning analytics en het verwerken van big data tijdens het leerproces ontstaat een adaptieve mixed reality leeromgeving. Een rijke leeromgeving waarin de student zich door interactie met de realiteit kan ontwikkelen ondersteunt door robotics, hologrammen, virtual reality, mixed reality, experts uit alle hoeken van de samenleving en alle beroepsvelden. 

Met het veranderen van de leeftijd en de focus op het welzijn en de kwaliteit van het leven worden persoonsontwikkeling in de vormende fase van het leven belangrijker dan kennisontwikkeling. De aandacht verschuift van het "wat wil je worden" naar "wat wil je bieden". Onderwijs is niet het aanbieden van een standaard pakket kennis maar het ontwikkelen van een kind / student als persoon, het ontdekken van talenten, het genereren van kennis en vaardigheden door het opdoen van allerhande ervaringen en het vertalen van de informatie uit die ervaringen naar persoonlijke kennis en zingeving.
Leren en ontwikkelen vindt niet alleen meer plaats in de startfase van het leven maar binnen alle fases binnen het leven. Het gehele leven lang heeft men toegang tot persoonlijke leeromgevingen om zich verder te ontwikkelen naar de op dat moment relevante doelen. Er vindt een verschuiving plaats van onderwijs met de nadruk op het overbrengen van kennis en vaardigheden naar een leven lang ontwikkelen waarbij de nadruk ligt op het, in interactie met de wereld, ontwikkelen van persoonlijk kennis, vaardigheden en houdingen en zingeving.



Relevantie voor het onderwijs

De, technologisch ondersteunende, personalisatie van het onderwijs zal grote impact hebben op alle onderwijsinstituten voor alle vormen van onderwijs. Criteria en normen die gebaseerd zijn op een standaard normaalverdeling zullen niet meer toereikend zijn. De eigenheid wordt leidend, tempo zal ondergeschikt worden. De focus op een leven lang leren gecombineerd met een levensverwachting die vele malen hoger is, dan de levensverwachting waarop het huidige onderwijs is georiënteerd, zal leiden tot een andere indeling van het leven. Het eerste decennia van het leven hoeft niet meer volledig gewijd te worden aan kennisoverdracht op een PO school. De focus komt meer te liggen op mensvorming, zingeving, op persoonlijke ontwikkeling, op het ontdekken van de wereld om het kind heen.
Pas na een decennia van ontwikkeling breekt een decennia van specifieke kennisvergaring en ontwikkeling van vaardigheden voor een bijdrage aan de samenleving aan. Binnen ontmoetingsruimten worden kennis en vaardigheden vergaard binnen persoonlijke digitale leeromgevingen waar de student gebruik maakt van Virtual, argemented, mixed reality vormen waaruit hij de ervaringen op te doen zijn kennis en vaardigheid opbouwt. Contact met experts blijft van belang, face to face of door robotics en hologrammen.
Deze persoonlijke leeromgevingen stoppen niet bij het starten op een eerste arbeidsplek maar blijven verbonden aan de persoon zodat men steeds nieuwe kennis en vaardigheden kan vergaren, nieuwe houdingen kan ontwikkelen en nieuwe bijdragen kan leveren aan de maatschappij. In iedere levensfase kan gekozen worden hoe de persoon zijn bijdrage wil leveren aan de mondiale samenleving.



Ontwerpsjabloon




Hoe gaan deze scenario's er in de praktijk uitzien?

Scenario 1: kennisoverdracht vanuit een gestandaardiseerd programma


 Scenario 2: persoonlijke ontplooiing vanuit gestandaardiseerd programma


Scenario 3: kennisoverdracht binnen een adaptieve mixed reality leeromgeving



Scenario 4: persoonlijke ontplooiing binnen een adaptieve mixed reality leeromgeving





Ik raad mijn gameteam sterk aan om de trends digitalisering en personalisering mee te nemen in het ontwerpen van onze toekomstvisie op mooi en krachtig onderwijs! 

Feedback:
BEOORDELING Quest 1
Naam producerend leerteam: Marlene (Sarah’s Angels)
Naam peer-beoordelaar: Marc (Sarah’s Angels)
Verdeling van punten door leerteam: Niet van toepassing
Ranking docent: Sarah
Criteria: ++ /+ /+- /- /--     

De relevantie van de gekozen trends en drijvende krachten is onderbouwd voor meerdere vakgebieden (bv voor po en v(s)o en hbo).
Je hebt duidelijk een keuze gemaakt in je onderbouwing voor de gekozen trend en beschrijft deze middel het leven lang leren over meerdere vakgebieden en leeftijdsperioden. Ook sterk je koppeling met de demografische en sociale trend. Mooi dat je ook even kort alle vier de scenario’s benoemd naar je uiteindelijk toekomst beeld toe.
Score: ++

Uit de verantwoording van de keuze van de trends en drijvende krachten blijkt een heldere visie op onderwijs waarbij verschillende perspectieven worden meegenomen (o.a. maatschappelijk, wetenschappelijk en economisch)
Je beschrijft duidelijk een heldere visie op de toekomst van het onderwijs en de rol van de levensverwachting hierin. Het maatschappelijke aspect heb je hiermee sterk te pakken. Ook je koppeling en de benoeming van de hype cycle is een sterke op het vlak van wetenschap. Het economische gedeelte is in mijn optiek nog onderbelicht in het geheel, maar de relevantie voor het onderwijs staat absoluut in de volle breedte omschreven.
Score: +

De trends en drijvende krachten zijn helder beschreven en onderbouwd met actuele en relevante (wetenschappelijke) literatuur
Je hebt in je stuk de kern benoemd van een aantal sterke en relevante artikelen en bronnen. Als tip wil ik je meegeven dat in het verlengde van ‘leven lang leren’ misschien ook nog een bron toegevoegd kan worden als aanvulling en extra onderbouwing, aangezien dit onderwerp vaak voorkomt in je stuk.
Score: +
 
De grenzen van de maatschappelijke opdracht van de sector worden ter discussie gesteld
Je hebt een mooie visie gepresenteerd en je focus komt meer te liggen op mensvorming, de zingeving op persoonlijke ontwikkeling en op het ontdekken van de wereld. Ook neem je hierin aspecten mee van uit de globalisering als ik kijk naar je gedeelte over non-cognitieve vaardigheden, waarden, normen en houdingen ten aanzien van gezond gedrag en maatschappelijke en sociale participatie.
Score: ++

De gekozen trends zijn voorgelegd aan peers in onderwijsinnovatie-trajecten (bv in landelijke/regionale netwerken of digitale fora)
Dit punt is nog onderbelicht in je uitwerking. Buiten de aangehaalde bronnen kan ik niet opmaken dat je je verhaal al besproken en/of getoetst hebt bij peers in je netwerk. Ik verwacht dat je dit zeker nog gaat doen, maar voor nu is daardoor de score op dit punt minimaal. Wel kan ik lezen dat je gebruik hebt gemaakt van diverse digitale fora in je onderbouwing.
Score: +-



Bronnen:
Jaarcongres Vereniging Hogescholen over diversiteit in het HBO (2016). Toespraak Thom de Graaf
NMC Horizon report (2017)Higher education edition preview. Geraadpleegd van https://www.nmc.org/publication/nmc-horizon-report-2017-higher-education-edition-preview/

Kennisnet (2016-2017). Trend rapport Technologiecompas voor het onderwijs. Geraadpleegd van https://www.kennisnet.nl/publicaties/trendrapport/
OECD (2008) Trends shaping the future
Onderwijs2032 (2016)
Onderwijsraad (2011) Onderwijs vormt

donderdag 26 januari 2017

Quest 1: 'Trends shaping the future'


Innoveren en vernieuwen is belangrijk om maatschappelijke problemen op te lossen en om marktwensen te vervullen wat essentieel is voor de continuïteit van bedrijven. Bij de opleiding Technische Bedrijfskunde van Fontys BEnT is dit één van de vier pijlers van het curriculum en wordt dit d.m.v. projectonderwijs toegepast. Het projectonderwijs is probleemgericht, toepassingsgericht, praktijk georiënteerd en samenwerking en projectbeheer staan centraal. Bij de opzet van het projectonderwijs is het integrale leren van de bedrijfskundige onderwerpen een belangrijk uitgangspunt (Leirman, 1977; de Kleijn & Mathijssen, 1996). Daarnaast staat de persoonlijke ontwikkeling van de student centraal die dit steeds meer op niveau en tempo zelf kan bepalen. Dit kan en wordt al op alle vakgebieden (PO, VO, Mbo en Hbo) toegepast maar zal de komende jaren veel meer aandacht moeten krijgen. Het voortgezet onderwijs loopt hierbij het meeste achter. Hier wordt hoofdzakelijk klassikaal en integraal les gegeven. Bij het primair onderwijs zie je hierin al jaren een positieve ontwikkeling zowel op het gebied van differentiaal als digitaal leren. Het krijtbord is hier allang verdwenen en kinderen van alle niveaus zitten in één klas. Algemeen hebben we dus te maken met een collectief en individueel leerproces ondersteund door digitale technologie. De trends die ik kies gaan over het gepersonaliseerd leren in combinatie met de digitalisering. In de onderstaande sjabloon zijn deze twee trends weergegeven met hun daarbij behorende drijvende krachten.


Een mix van deze drijvende krachten is Blended learning. Blended learning is een combinatie van online leren, contactonderwijs en praktijkonderwijs (Binkley at al, 2010). Hierbij is de onderlinge samenhang van leeractiviteiten per situatie en context verschillend. Door leermiddelen flexibel, interactief en activerend in te zetten sluit dit aan bij de ‘21st century skills’ (Binkley at al, 2010).

In de komende tien jaar zal offline steeds meer overgenomen worden door online. De student kan hierdoor steeds meer bepalen waar, wanneer en hoe hij wilt leren waardoor hij zijn eigen ontwikkeling bepaalt. Dit geldt voor leren in het algemeen op alle niveaus en voor alle leeftijden. Kortom je kunt je eigen route bepalen over wat en wanneer je wilt leren tot het niveau wat jij denkt nodig te hebben. Landelijk zijn met name in en rondom het hoger onderwijs dergelijke initiatieven te bespeuren. Zo zetten steeds meer universiteiten hun onderwijs online zodat studenten gratis colleges en cursussen  kunnen volgen (MOOC). Vooral de TU Delft loopt voorop met haar ‘OpenCourseWare’ programma en ook de Universiteit van Amsterdam laat zich niet onbetuigd. Ook is er in Nederland de zogenaamde ‘Universiteit van Nederland‘, een nieuw initiatief van o.a. Alexander Klöpping, bekend van zijn optredens in De Wereld Draait Door. Daarnaast wordt het noodzakelijk om de komende jaren (digitale) kennis en technologische vaardigheden te leren (Thijs, Fisser en Hoeven, 2014). Ook 21ste -eeuwse vaardigheden als kritisch & probleemoplossend denken, samenwerking in netwerken en conceptueel denkvermogen worden steeds belangrijker. Als men deze vaardigheden niet beheerst zal men problemen op de arbeidsmarkt ondervinden (Wagner, 2008). Deze stelling wordt breed gedeeld (Dede, 2010; Europese Unie, 2006; OECD, 2004; WRR, 2014). Bij de ontwikkeling van de nieuwe opzet van het deeltijdonderwijs bij ons instituut heb ik deze trends bij mijn collega’s voorgelegd en besproken. Zij zijn van mening dat deze ontwikkeling zéér belangrijk is voor de nieuwe opzet en hebben mij gevraagd om aan te sluiten. Zelf hebben zij contact met andere Hogescholen hoe zij hun deeltijd onderwijs aanpassen en ontwikkelen. Met name de Hogeschool van Utrecht is op het gebied van Blended Learning al een flinke stap verder. Wat betreft  het game team zou ik daarom willen adviseren om deze trends mee te nemen in ons gezamenlijk scenariosjabloon.

 

Bronnen:

 

Bijsterveld, C. A. (2013). De nieuwe rol van de bibliotheek bij content curation. Trendrapport Open Educational Resources 2013.

 

Binkley, M., Erstad, O., Herman, J., Raizen, S., Ripley, M., Miller-Ricci, M., & Rumble, M. (2012). Defining twenty-first century skills. In Assessment and teaching of 21st century skills (pp. 17-66). Springer Netherlands.

 

Dede, C. (2010). Comparing frameworks for 21st century skills. In J. Bellanca, & R. Brandt

(Eds.), 21st century skills (pp. 51-76). Bloomington, IN: Solution Tree Press.

 

Europese Unie (2006). Recommendation of the European Parliament and of the Council of

18 December 2006 on key competences for lifelong learning. Official Journal of the European

Union, L394/10. Luxembourg: Publications Office of the European Union.

 

OECD (2004). 21st Century learning: Research, innovation and policy directions from recent

OECD analyses. Paris: OECD.

 

Thijs, A. M., Fisser, P. H. G., & van der Hoeven, M. (2014). 21e eeuwse vaardigheden in het curriculum van het funderend onderwijs. SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling.

 

Wagner, T. (2008). The global achievement gap. New York: Basic Books.

 

WRR (2014). Naar een lerende economie: Investeren in het inverdienvermogen van Nederland.

Den Haag: WRR.






Feedback kaart Quest 1


28-01-2017


 


Feedback op het werk van Paul Martijn


Naam beoordelaar: Annette van de Ven

Ranking docent: Sarah

 


++ /+ /+- /- /--

Criteria

 

De relevantie van de gekozen trends en drijvende krachten is onderbouwd voor meerdere vakgebieden (bv voor po en v(s)o en hbo).

Feedback:++

Je benoemt de relevantie van de gekozen trends en drijvende krachten die voortkomen vanuit je tekst  (‘collectief en individueel leerproces ondersteund door digitale technologie’), en je onderbouwt deze voor meerdere vakgebieden. Je drijvende kracht ‘Gepersonaliseerd leren’ wordt over de gehele linie iets minder onderbouwd dan de verticale drijvende kracht ‘Digitalisering’.

 

Uit de verantwoording van de keuze van de trends en drijvende krachten blijkt een heldere visie op onderwijs waarbij verschillende perspectieven worden meegenomen (o.a. maatschappelijk, wetenschappelijk en economisch)

Feedback:+ -

Je ‘blend’ de gekozen drijvende krachten tot Blended learning en verantwoordt je visie op onderwijs door blended learning te relateren aan 21st century skills. Het economisch perspectief wordt onderbouwd door een krachtige stelling en minder direct op de drijvende krachten ‘gepersonaliseerd leren’ en ‘digitalisering’. Het maatschappelijk perspectief blijft wat achter.

 

De trends en drijvende krachten zijn helder beschreven en onderbouwd met actuele en relevante (wetenschappelijke) literatuur

Feedback:++

De trends worden onderbouwd met relevante en actuele literatuur.

Naast digitalisering en gepersonaliseerd leren beschrijf je ook technologische vaardigheden, kritisch, probleemoplossend en conceptueel denken als noodzakelijke en steeds belangrijk wordende vaardigheden. Zeker interessant en ook niet onbelangrijk maar het vertroebelt enigszins de kern van je verhaal.

 

De grenzen van de maatschappelijke opdracht van de sector worden ter discussie gesteld

Feedback:++

Je benoemt veel 21st century skills vaardigheden die aandacht en  ontwikkeling vragen voor de toekomstige arbeidsmarkt, maar deze mogen best wat meer out of the box. Je hebt een vernieuwende visie op het deeltijdonderwijs van het HBO waar duidelijk je expertise ligt.

 

De gekozen trends zijn voorgelegd aan peers in onderwijsinnovatie-trajecten (bv in landelijke/regionale netwerken of digitale fora)

Feedback

n.v.t.

 

Feedback algemeen;

Paul, je hebt een vlotte manier van schrijven en ik krijg de indruk dat je de lezer graag van veel informatie wil voorzien. Iets meer diepte in je verhaal maakt het geheel wat sterker.


 

 

 

 

 

woensdag 25 januari 2017

Quest 1

Questkaart 1: Trends shaping the future – Annette 

Als docent Zorg &Welzijn in het beroepsgerichte vmbo spreekt mij de trend globalisering sterk aan. In de kern van het profiel Zorg & Welzijn staat het werken mét en voor mensen immers centraal. Door globalisering ontstaan mogelijkheden om altijd en overal met elkaar in verbinding te zijn, zowel online als face-to-face.

Globalisering kan worden opgevat als de zich verbredende en versnellende wereldwijde verbondenheid en de daarmee toenemende convergentie tussen landen en systemen (Held, McGrew, Goldblatt & Perraton, 1999).  Onder andere door nieuwe en betere online mogelijkheden wordt het steeds eenvoudiger om over de grenzen van de eigen school te communiceren, samen te werken en ervaringen te delen.
In het Nederlandse onderwijs; PO, VO, MBO, HBO en universiteiten is Blended leren een steeds vaker toegepaste onderwijsvorm.

Blended leren is een combinatie van online leren en contactonderwijs en levert een positieve bijdrage aan het verhogen van onderwijsprestaties (Graham, 2013; Spanjers, Könings, Leppink, & van Merriënboer, 2014).  Blended Leren is een overkoepelende term en bevat een aantal sub-methoden zoals Flipping the classroom, het Rotation model dat veel in het PO gebruikt wordt, of het Flexmodel waarbij het lesmateriaal digitaal aangeleverd wordt. 

In het beroepsgerichte vmbo en vastgelegd in de kern van het vernieuwde curriculum (vernieuwingvmbo.nl) wordt steeds meer gebruik gemaakt van blended leren.
Onderwijsvormen zoals actief leren in hybride leeromgevingen, ervaringsleren door beroepsgerichte stages en online instructies spelen in het vmbo een steeds grotere rol. Professionele beroepsbeoefenaars zoals de kok, de kapper of verzorgende IG geven face-to-face instructie en workshops aan de Zorg & Welzijn leerlingen in school. Daarnaast communiceren leerlingen via skype met pedagogische medewerkers van het kinderdagverblijf in Finland of maken kennis met het EPD (elektronisch patiëntendossier).  Tijdens beroepsgerichte stages wordt geleerd welke competenties nodig zijn om het gekozen beroep uit te oefenen. Tijdens internationaliseringsactiviteiten ervaren leerlingen van het Udens College  wat de culturele verschillen zijn en hoe het onderwijs georganiseerd wordt in Barcelona, Italië of België.

Scenariosjabloon:



De drijvende kracht in mijn scenariosjabloon die verder uitgewerkt zou mogen worden is zelfregulatie. Docenten of lesmethoden bepalen (nog) te vaak en te veel welke online activiteiten er gevolgd moeten worden en hoe en waar je beroepsgerichte stage of gastles plaatsvindt. Leerlingen hebben hierin nog weinig of geen keuzemogelijkheden en nemen regelmatig een afwachtende houding aan of tonen weinig eigen initiatief. 

Maar we zijn op weg naar een nieuw economisch landschap en wat betekent het om te leven in een kennisintensieve diensteneconomie? Zelfregulerende vaardigheden zijn in een individualiserende samenleving niet meer weg te denken. Doelgericht handelen, flexibiliteit en jezelf motiveren, zelfstandig werken en verantwoording kunnen afleggen over het eigen handelen zijn vaardigheden die horen bij zelfregulerend leren. Om zelfregulatie bij leerlingen te stimuleren zou men meer gebruik mogen maken van de mogelijkheden van Blended leren. Het Self Blended Model is bijvoorbeeld erg populair in het VO en geeft leerlingen de mogelijkheid om lessen te volgen die de eigen school niet aanbiedt. Naast traditionele lessen volgen studenten uit alle onderwijslagen gratis MOOC’s ( massive open online course). De inzet van VR en AR enthousiasmeert zonder twijfel de huidige (v)mbo leerling en daagt uit. Hoe geweldig zou het zijn als een Zorg & Welzijn leerling door middel van een VR bril een tandarts mag assisteren tijdens de behandeling of als stewardess een vluchtinstructie mag geven aan de passagiers. Op deze manier levert blended leren ook een bijdrage aan LOB ( Loopbaan, Oriëntatie en Begeleiding).  



Ik adviseer mijn gameteam voor deze trend te kiezen omdat de mogelijkheden en toepassingen van blended leren, mede door de snelle ontwikkeling van digitalisering en internationalisering, in een rap tempo toenemen. Het motiveert en stimuleert de ontwikkeling van zelfregulerende vaardigheden maar het allerbelangrijkste is dat leren nóg leuker wordt.



Een inspirerende impressie hoe blended leren eruit kan zien in het primair onderwijs:


Bronnen:
Graham, C. R. (2013). Emerging practice and research in blended learning. In M. G. Moore (Ed.), Handbook of Distance Education (3th ed., pp. 333-350). New York: Routledge.

Held, D., McGrew, A., Goldblatt, D. & Perraton, J. (1999). Global Transformations: Politics,   economics and culture. Stanford: University Press.

NRO(2016). Antwoordformulier Effect van Blended leren op onderwijsprestaties. Geraadpleegd op: https://www.nro.nl/wp-content/uploads/2016/09/072- Antwoordformulier-Effect-van-Blended-Leren-op-Onderwijsprestaties.pdf

OECD. (2008). Vormgevende trends binnen het onderwijs

Spanjers, I. A. E. , Könings, K. D. , Leppink, J.  & Merriënboer,  J. J. G. van (2014).
Blended leren: Hype of verrijking van het onderwijs? Geraadpleegd op:
https://www.kennisnet.nl/.../alle.../blended-leren-hype-of-verrijking-van-het- onderwijs/

Thijs, A., Fisser, P., & Hoeven, M. van der (2014). 21e eeuwse vaardigheden in het curriculum van het funderend onderwijs. Enschede: SLO.

www.vernieuwingvmbo.nl


Beoordeling Quest 1 Annette

Naam producerend leerteam: Sarah’s Angels
peer-beoordelaar: Paul Martijn
Verdeling van punten door leerteam: 11

Ranking docent:
++ /+ /+- /- /--
Criteria
+
De relevantie van de gekozen trends en drijvende krachten zijn voldoende hoofdzakelijk onderbouwd voor vmbo en een stukje vo.

++
Uit de verantwoording van de keuze van de trends en drijvende krachten blijkt een heldere maatschappelijk, wetenschappelijk en economisch visie op onderwijs in combinatie met het werkveld.
++

De trends en drijvende krachten zijn helder beschreven en onderbouwd met actuele en relevante literatuur.
+-
De grenzen van de maatschappelijke opdracht van de sector worden ter discussie gesteld maar mogen met voorbeelden uit het werkveld versterkt worden.
--
De gekozen trends zijn zichtbaar voorgelegd aan peers of collega’s in onderwijsinnovatie-trajecten (bv in landelijke/regionale netwerken of digitale fora)


Tweede beoordeling Quest 1 Annette

 Naam producerend leerteam: Sarah’s Angels
peer-beoordelaar: Paul Martijn
Verdeling van punten door leerteam: 11

Ranking docent:
++ /+ /+- /- /--
Criteria
+
De relevantie van de gekozen trends en drijvende krachten zijn voldoende hoofdzakelijk onderbouwd voor vmbo en een stukje vo.
Kijk nog eens naar de betekenis van globalisering. Er zijn diverse definities en wat betekenen die concreet voor jou opleiding. Online communiceren is maar een klein deel van globalisering.

++
Uit de verantwoording van de keuze van de trends en drijvende krachten blijkt een heldere maatschappelijk, wetenschappelijk en economisch visie op onderwijs in combinatie met het werkveld. Je Legt duidelijk verbanden met het toekomstige werkveld en leren. Je zou nog kunnen toevoegen hoe we dit in de toekomst gaan toetsen.
++

De trends en drijvende krachten zijn helder beschreven en onderbouwd met actuele en relevante literatuur.
Daarbij zij er ook nog twee visuele voorbeelden toegevoegd.
+-
De grenzen van de maatschappelijke opdracht van de sector worden ter discussie gesteld maar mogen met voorbeelden uit het werkveld versterkt worden. Dit zou je ook met you tube kunnen doen.
--
De gekozen trends zijn zichtbaar voorgelegd aan peers of collega’s in onderwijsinnovatie-trajecten (bv in landelijke/regionale netwerken of digitale fora) Ik mis hier feedback al is het maar in de vorm van een gesprek met collega’s waaraan je refereert.

De criteria hebben relatie met onderstaande pi’s
·         Over de grenzen van het eigen vakgebied (context) heen kijken.
·         Ontwikkeling van visie op onderwijs waarbij verschillende
perspectieven, ontwikkelingen en trends (toekomstgericht) worden meegenomen;
·         Participeren in (landelijke/regionale) onderwijsinnovatie-trajecten
·         In staat zijn de grenzen van de maatschappelijke opdracht van de sector te

onderbouwen/beargumenteren;